Hoppa till textinnehållet

Fransyska stek

Fransyska

Fransyska är ett smakrikt och magert kött som med fördels skall stekas på låg och fuktig värme för att bli saftigare. Det passar därför perfekt till steker och grytor!

Stek på Fransyska

Ingredienser

6 -8 port

1 kg fransyska 

salt och svartpeppar

1 msk smör

1 dl vatten

1 gul lök

1 morot

1 selleri

1 nypa timjan


Sås

Sky från steken

2 msk kalvfond

1 dl vispgrädde

maizena redning

salt och peppar

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader

Då Ejmunds fransyska kommer färdignätad behöver du inte binda köttet.

Lägg fram i rumstemperatur och gnid in med salt och peppar. Stek i panna runt om och lägg sedan biten i en stekgryta. Häll av fettet från stekpannan, skölj ur den med vattnet och häll i grytan.

Stick in en köttermometer i steken. Skala lök, morot och selleri, skär i bitar och lägg i grytan. Lägg på locket och sätt in i ugnen. Låt puttra tills steken har en innertemperatur på 70- 75 grader, ca 1–1 1/2 timme.

Ta upp steken, täck med aluminiumfolie och låt vila medan såsen tillagas.

Sila av skyn i en kastrull och späd med vatten till sammanlagt ca 5 dl. Tillsätt kalvfond och grädde och koka upp. Red med maizena och låt sjuda i ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Skiva steken i tunna skivor, salta och peppra efter smak på snittytan. Servera med pressad potatis och morotsstavar. 

fransyskastek