Hoppa till textinnehållet

Rumpstek

Rumpstek/Rostbifflock kallas den mörare delen av det förlängda ytterlåret. Rumpsteken ska vara långsmal och ha en liten fettrand. Den kan liknas vid biff men är mer än halva priset billigare. För att få en så mör köttbit som möjligt rekommenderar vi att man inte genomsteker köttet. Följ gärna nedan recept så får du köttet så där perfekt rosa!

Rumpstek med hasselbackspotatis, smörstekta kantareller och rödvinsås

Ingredienser

4 port

4 st Rumpstekar från Ejmunds

En ungstermometer

Smör, salt, lite svartpeppar och ngr droppar olja


Hasselbackspotatis

8 st (ca 600 g) jämnstora potatisar

2 msk smör 

0.5 tsk salt 

 

Rödvinsås

2 schalottenlökar

4 dl rödvin

1 dl vatten

4 msk konc kalvfond

1 msk tomatpuré

1 krm vitpeppar

1 msk majsstärkelse

100 g rumstemp smör

 

Kantareller

Smör att steka i

 

Gör så här:

Lägg gärna köttet i rumstemperatur och lufta utan förpackning innan du börjar.

Salta och peppra rikligt runt om – använd svartpeppar från pepparkvarn!

Lägg i långpanna eller i en ugnssäker form. Stick in en köttermometer från kortsidan så att spetsen kommer in i den tjockaste delen av köttet. Sätt in i 95° varm ugn och stek tills termometern visar 52°, då är det sådär lagom rosa. När köttet är klart, täck med en bit folie och låt vila (minst 15 min).

Vrid upp ugnen till 225 grader och skala potatisen. Skär dem i tunna skivor men inte helt igenom. Om man lägger potatisen t.ex. i en träsked så kan man skära utan att riskera skära igenom helt.

Lägg potatisarna med den skårade sidan uppåt i en ugnssäker form. Pensla eller klicka ut smör på varje potatis. Ställ in mitt i ugnen, 225°C i 25 minuter.

Skala och finhacka löken till såsen. Koka den tillsammans med vin, vatten, kalvfond, tomatpuré och peppar ca 5 min. Vispa ner maizena utrört i lite vatten. Ställ åt sidan så länge.

Ta ut formen med potatis och pensla eller klicka på ytterligare smör. Strö på salt och om önskat lite ströbröd. Ställ in formen i ugnen igen och baka ytterligare 20 minuter eller tills den är mjuk

Nu är det dags att steka köttet! Värm lite olja i pannan. Lägg i köttbitarna en och en med en klick smör. Bryn köttet runt om på hög värme och häll gärna det smälta smöret över med en sked. Köttet skall få fin färg men inte bli genomstekt så låt det inte ligga för länge i den varma pannan! Strö på lite flingsalt och låt vila under folie medans du steker kantarellerna i smör och lite salt.

Värmer såsen och vispa ner smöret i klickar.

Servera köttet med hasselbackspotatis, sås och kantareller. Gärna tillsammans med en grönsallad.

Smaklig måltid!

rumpstek 

Läs även om när Luqaz Ottosson tog hem segern i Årets Unga Kock 2012 där det bl a tillagades rostbifflock/rumpstek från Ejmunds 

http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/ejmunds-gaard/pressrelease/view/gotlaendsk-vinst-i-aarets-unga-kock-2012-736609