Hoppa till textinnehållet

Blogg

04 December 2009 av 2 kommentarer

Diplom från Gastronomiska Akademien

Nu har vi fått en väldigt fin utmärkelse här på gården! Det är ett diplom som delas ut den 16 januari på Riddarhuset i Stockholm av Gastronomiska Akademien och Måltidsakademiens vänner. Motiveringen är "för nötköttsproduktion i harmoni med naturen som ger jämn och hög kvalitet".

Inbjudan till Diplomutdelning webb

Maud

 

04 December 2009 av 1 kommentar

Bilder från lunchen i Riga 24 november

Nu har vi kommit hem från Riga. Lunchen blev väldigt lyckad och det tack vare att Fredrik Malmstedt gjorde ett jättefint arbete med de högkvalitativa gotländska produkterna! 
 
Kopia av Riga 24-25 nov 2009 020 webb
Bordet dukat för EU-s ambassadörer i Riga samt Lettlands president, tillsammans ca 30 gäster.
 
Kopia av Riga 24-25 nov 2009 034 webb
 
Fredrik Malmstedt fick hjälp av Ejmunds Gårdskötts Magnus Wallin. Här läggs sista handen på saffranspannkakan gjord på saffran från Stafva Gård av Laila Löfkvist på Restaurang 50 kvadrat i Visby.  
 
Kopia av Riga 24-25 nov 2009 037 webb
 
President Valdis Zatlers tackade Odd Norman när han som förste gäst lämnade bordet. Odd delade ut Gotlandskassar med informationsmaterial från Gotland.
 
Kopia av Riga 24-25 nov 2009 039 webb
 
Sveriges Ambassadör i Riga Mats Staffansson tackade Fredrik Malmstedt för lunchen
 
Anna-Lisa Trulsson Evidon på Svenska Ambassaden tackade i ett mail dagen efter med raderna: "Och än en gång tack för senast till er på Ejmunds! Våra kollegor bara öser beröm över oss för den delikata maten och ert fina koncept."
 
Maud

23 Augusti 2009 av 0 kommentarer

Besök från Drottningholm

I veckan var Markus Burkart och Magnus Rehbäck från Drottningholms slott på studiebesök här på gården. Då de ville se djuren som vi köper från Kungens gård i Flen så var även Sven-Olle Jansson från Stenhammars Gods med. Det är Sven-Olle som ligger bakom aveln av djuren som vi sedan säljer som Simgus, en gotländsk variant av Kobe. Nu såg vi inte bara på djuren utan det viktiga var att de fick prova köttet. Fredrik Malmstedt från Restaurang 50 Kvadrat lagade maten så det kunde inte bli bättre!

Kvigor Paviken

Hela flocken på 200 djur kommer när Odd ropar Kibba, kibba

Magnus, Markus, Sven-Olle o Odd vid kvigorna

Magnus, Markus, Sven-Olle och Odd

Maud

18 Juli 2009 av 0 kommentarer

Sommar, sommar, sommar..

Mitt i sommaren är det fint väder och soligt och varmt precis som det ska vara! Det är mycket folk på Gotland och även många som besöker Gårdsbutiken. Roligt!
Maud rensar ogräs, Odd tycker om att äta när han inte sköter djuren, Leo klipper gräs och Stella badar i sin badbalja efter promenader med Märtha.
Onsdagen den 15 juli hade Landshövdingen och Kommunen den årliga sommarfesten där bofast och sommarbefolkning träffas på seminarium om Gotland  och mingel med buffé. Odd o Maud var ditbjudna och hade en riktigt trevlig kväll. De knöt många kontakter som kändes både roliga och givande.

Rosor

Odd2

Stella badar

Maud

11 Juni 2009 av 3 kommentarer

Ejmunds bjöd Kungen på lunch

Den 9 juni var det Stenhammardagen för femte året i rad. Maud och Odd var på plats! Stenhammardagen är ett seminarium som börjar med teori inomhus (i stallet) med fortsatt praktisk åskådning utomhus på en exkursion. I år var temat "Konsumenten, Maten och Landskapet."
Vi på Ejmunds sponsrade i år maten som tillagades av landslagskocken Fredrik Malmstedt från restaurangen 50 kvadrat i Visby. De 100 besökarna bjöds på helgrillad högrev och en färskpotatissallad med bland annat nyskördade minimorötter från Gotland. Alla fick även smakbitar av vår nya örtkryddade korv.

Fredrik visade verkligen hur gott framdelskött som Högrev kan bli när den får ugnsbakas i ugn på 75 grader till 52 graders innertemperatur kryddat med salt, peppar, timjan och rosmarin, gärna inlindad i termotålig plastfilm. Sedan när köttet har vilat minst 15 minuter, eller över natten, så helgrillas den.

Kungen och Fredrik

Kungen provar lite korv medan Fredrik börjar skära upp den grillade högreven

Maud och Odd

01 Juni 2009 av 0 kommentarer

Rodeo

Med solen och värmen så kommer även fler besökare till Gotland och till gården. Det är roligt! Det mesta arbetet nu är annars att få in ensilage, grönt syrat gräs, som djuren älskar och som även kan lagras hela vintern. Eftersom vädret nu har varit perfekt med ovanligt mycket regn så växer det så det knakar nu när solen och värmen kom.
I torsdags och fredags var Odd med vår nya Rodeotjur för bullriding utanför nyöppnade Coop Forum butiken i Nynäshamn. Samtidigt hade Rickard och Magnus erbjudande på vår hamburgare och även den nya örtkryddade korven.

Andra Rodeo

Andra från Riga provar Ejmunds Rodeotjur på gården

Maud

12 Maj 2009 av 0 kommentarer

Roligt besök på gården

Nu har vi haft vårt efterlängtade besök från Restaurang Vincents i Riga. Det blev tre intensiva men roliga dagar här på ön och i Stockholm. Temat var "från gården till bordet". Den Lettiska TV-kocken Martins Ritins blev filmad när han besökte vår gård där han även lagade mat tillsammans med Fredrik Malmstedt, medlem i Svenska kocklandslaget. Han blev även filmad på Lammsafari hos Pontus Wiman i Västerhejde, i naturreservatet vid Paviken hos Ulla och Lasse Gabrielsson, i Katthammarsviks rökeri där han hjälpte till att plocka nyfångad strömming ur nät och på Fruängens Kött & Fläsk där han hjälpte till att stycka en hängmörad biff från ett Simgusdjur som sedan levererades till restaurangen i Riga.

Martins o Fredrik.JPG med tallrik

Maud

13 Mars 2009 av 0 kommentarer

Primörpremiär Gotland

Alla som håller på med mat på Gotland vet vad som infaller 21-24 maj: PrimörPremiär! Det är en "Möt våren" grej med matproducenter, restauranger och gårdsbutiker som har öppet eller öppnar upp precis till den 21 maj. På Ejmunds gård kommer gårdsbutiken vara öppen som vanligt kl. 10-18. Dagarna till ära kommer vi att vara i gårdsbutiken och då även bjuda på köttbullar och lite andra provsmaker av gårdens produkter. På Goda Gotlands hemsida www.godagotland.se  står det aktuell information om vad som händer runt om på ön!

Maud

06 Mars 2009 av 0 kommentarer

Mars = vårmånad!

Nu är det vårkänslor på gården! Det har kommit tre pigga och ystra kalvar, fåglarna kvittrar och snön håller äntligen på att smälta undan Vi är inte vana med vinter men i år har vi njutit av snö, kyla, torra vägar och en ren och fin hund. Stella, hunden, älskar snö. Tyvärr älskar hon även snösmältning med leriga vattendrag och sumpiga vägar! I dag, den 6 mars, åker hon lastbil med Odd till Östergarn där de hämtar ett lass morötter på Skags gård. De passar då även på att stanna till vid Grynge för att gå en strandpromenad. Jag misstänker att det blir ett skönt bad för Stella!

Maud

 

11 Februari 2009 av 0 kommentarer

Snö på Gotland

Nu har det blivit vinter igen här på ön! I måndags hördes fågelsång och det var vår i luften men idag är det 7 cm snö och halt under allt det vita. Hunden Stella älskar snön så hon vill vara ute hela tiden och busa runt.
Odd har varit uppe tidigt och kört bort snön runt gården så vi kan komma fram vid lagården med fullfodervagnen och ge djuren mat. Jonas tog sedan traktorn med snöskopan och åkte iväg till Vibble där vi har åtagit oss att hålla rent från snön på uppdrag av Gotlands Åkericentral. Daniel får ge djuren själv nu på morgonen då Jonas är iväg.  Daniel åker sedan på ett informationsmöte på Lövsta lantbrukscentrum som Lantmännen har om vall- och majsodling.

Maud

 

03 Februari 2009 av 0 kommentarer

Styrelsemöte

Idag hade vi styrelsemöte, Magnus och Rickard kom hit till Gotland och det var ett givande möte tillsammans med Håkan Ahlqvist, Sten Johnsson, Ida, Odd och Maud Norman och jag. Vi provsmakade även en ny korv på nötkött, komponerad av Fredrik Malmstedt på 50 Kvadrat.

JOSEFINE

vinter

 

 

27 Januari 2009 av 0 kommentarer

27 januari 2009

I går flyttade Josefine in på det nya kontoret. Hon njuter av att få mer plats, det var lite för trångt när vi var tre på samma kontor plus hunden Stella. Nu saknar Stella Josefine men får ännu följa med till personalrummet på raster. Då det är nystädat och ren matta i personalrummet så skulle inte Stella få gå in där idag men som tur var visste inte Josefine om det! Stella uppskattade verkligen att få vara med, som vanligt!
MAUD

 

23 Januari 2009 av 0 kommentarer

På gården just nu

På gården är det mycket jobb med det nya kontoret. Josefine delar ännu kontor med Odd och Maud och även Daniel när han ska rapportera djuren i CDB (Centrala databas registret). Nästa vecka blir det flytt till det nya kontoret när snickaren Palla har satt i en dörr som förbinder det nya och gamla.

Daniel och Jonas väger djur och välkomnar de nya djuren som nyligen har köps in. Daniel klipper de stora äldre djuren som är varma inomhus av sina pälsar som även kan innehålla ohyra från sommarhagen. De vill inte alltid gå in i buren där de ska stå när de blir rakade bak, under, på sidor, svans och ben men väl inne i buren står de stilla och njuter av att bli fina.

Klippa djur

Maud

08 Januari 2009 av 0 kommentarer

December 2008 och januari 2009

Här kommer en hälsning från gården i årsskiftet 2008 och 2009. Vi har haft mycket att göra i höst men det har varit roligt.

Det roligaste är att vi har utökat personalstyrkan både här på gården och i Stockholm. Magnus Wallin är gotlänning från början men bor i Stockholm och blir nu i januari delägare i Ejmunds Gårdskött AB. Det känns så bra att få in en så stor kompetens i företaget men det viktigast är att vi trivs att jobba ihop. Magnus och Rickard kommer att sköta försäljning och marknadsföring i Stockholm och övriga Sverige.

Här på gården sköter nu Josefine Karlsson om bokföring och allt administrativt arbete som gäller Ejmunds Gårdskött. Maud återgår till att arbeta endast på gården tillsammans med Odd som hans privata sekreterare.

Palla, vår snickare, har fullt upp med att få i ordning ett nytt kontor till Josefine, vägg i vägg med Odd och Mauds kontor. Det blir snart klart när målaren kommer i januari. Just nu är det lite trångt på vårt gamla kontor med Josefine, Odd, Maud och ibland Daniel som behöver datorn till djurrapportering och slaktplanering. Vi får hoppas att Josefine kommer att trivas på det nya kontoret fast det blir lite ensamt. Men hon är aldrig ensam på rasterna. När de andra fem går på rast ropar de på henne och då går även hunden Stella med till personalrummet. Stella gillar matrast med gänget och vill helst inte gå med Odd och Maud in i köket i huset. Där är så ensamt och tyst!

Julhelgen har varit lugn. Vi har uppskattat att ha alla tre barnen hemma. Odd uppskattade även att det har varit fruset och torrt. Blir så mycket lättare att hålla rent på gården då. De anställda har haft ledigt alla röda dagar utom Urban och Jonas som arbetade några timmer annandag jul med att strö ny halm till alla djuren. Själva maten kan Odd ge själv men att strö alla djuren är roligare att göra tillsammans.

Nu vill vi önska er alla ett gott slut på det gamla året och ett Gott Nytt År!

Maud

Maud och Leo

Maud och Leo påväg till farmor för julfirande