Hoppa till textinnehållet

Besök från stjärnkrog

Lettlands Restaurang nr 1 på Gotlandsbesök

 

Gotländska produkter är populära just nu! Inte bara i Sverige utan även i Lettland.

Den 2-4 maj besöker mästerkockarna Martins Ritins och Ivans Smigarevs Gotland med ett TV team. Då de serverar kött från Gotland på Restaurang Vincents i Riga så vill de visa vägen från gården till bordet. Med sig har de TV-producenten Andra Cerina och kameramannen Rihards Vigants.

 

Gotländskt kött

Ejmunds Gårdskött säljer sedan oktober sitt finaste kött till Restauran Vincents. Det är Simgus, Ejmunds Kobevariant. Då restaurangen har Kobe på sin meny från bland annat Nya Zeeland så ville Martins Ritins prova ett mer närproducerat kvalitetskött. Det är bara 20 mil fågelvägen till Riga från Gotland! Restaurang Vincents blev i höstas utnämnd som nr ett av de femtio förnämsta krogarna i Lettland och använder bara de bästa råvarorna som går att få.

 

Matmässa i Riga

Kontakten med Martins Ritins och Ivans Smigarevs knöts på den stora internationella matmässan i Riga i september 2008, Riga Food Fair. 600 företag deltog från totalt 37 länder. Ejmunds Gårdskött var då där i Gotlandsmontern tillsammans med andra livsmedelsföretag från Matön Gotland under parollen Good Gotland – Food from Gotland/Sweden. Det var ett samarbete med Svenska Exportrådet i Riga som hade gjort en marknadsöversikt och en marknadsundersökning samt ordnat fram intressanta affärskontakter. Även ALMI Företagspartner Gotland hjälpte företagen i den här satsningen.

 

Simgus, ett gotländskt Kobe kött

Maten under besöket kommer till största delen att tillagas av Fredrik Malmstedt på Restaurang 50Kvadrat. Fredrik är en av deltagarna i Svensk Kocklandslaget och har liksom Martins Ritins stor erfarenhet av kött och är en av Ejmunds uppskattad kvalitetstestare av det nya extra smakrika Simgusköttet. Simgus är kött av främst korsning mellan köttraserna Simmental och Angus. Djuren får massage och utfordras med bland annat drav, en restprodukt från öltillverkning.

 

Kultur och natur

Besökarna från Riga vill inte bara se Ejmunds Gård. De kommer redan på lördagen den 2 maj för att hinna se mer av Gotland. På Ammor Gård i Västergarn tar Ulla och Lasse Gabrielsson emot och visar sina fina naturbetesmarker vid Paviken och även domarringen. På tillbakavägen till Visby och Wisby Hotell, så blir det Lammsafari hos Pontus Wiman på Nygårds Herrgård i Västerhejde. Besökarna har särskilt bett om att få se gotländska lamm. Tillbaka i Visby blir det ett möte med Egil Linge, Lettisk konsul på Gotland, som kan berätta om Visby ur Lettiskt perspektiv.

 

Nya styckningsdetaljer

Martins Ritins och Ivans Smigarevs har önskemål om nya styckningsdetaljer. Resan tillbaka till Riga går via Stockholm och Slakthusområdet. Där finns Ejmunds Gårdskötts försäljningskontor med Rickard Rönnberg och Magnus Wallin och det styckningsföretag som anlitas där.

 

Odd