Hoppa till textinnehållet

Utmärkt råvarukvalité i Exceptionell Råvara

Den 21 september på Högberga gård på Lidingö samlades några av Sveriges mest välkända kockar och producenter för tre smakmöten för nöt, gris och kyckling. Fem produkter av varje råvaruslag provades utifrån utseende, mörhet, saftighet, smak och doft.

"Utmärkt råvarukvalitet" blev betyget på kött från Ejmunds Gårds Simgus kviga. ”Det är roligt att få bekräftat att vi är rätt ute gällande kvalité på köttet. Vi har dessutom volym och en fungerande uppfödning för att kunna leverera en jämn och fin kvalité året runt till både butiker och restauranger över Sverige”, säger Odd Norman på Ejmunds.

 

Exceptionell Råvara startades 2011 av kocken Björn Frantzén och matjournalisten Mattias Kroon. Genom att samla några av Sveriges bästa kockar lade man grunden för utvecklingsarbetet och idag är runt tjugo kockar och fyrtiotalet producenter anslutna till projektet och nya tillkommer löpande. Under regelbundna Smakmöten har man diskuterat smak, konsistens, doft och utseende. Både griskött, kyckling, nöt, smör och grädde, och det senaste året även grönsaker, har provats.

På Smakmöten har de utvalda producenterna fått noggranna omdömen om sina råvaror och de har själva beskrivit de utmaningar som finns i produktionen. Samtalen har handlat om vilka råvaror kockarna på Sveriges topprestauranger vill ha i förhållande till den utveckling och kvalitetshöjning bönder och odlare kan åstadkomma. 

Läs mer på : www.exceptionellravara.se

Ex.råvara