Hoppa till textinnehållet

Lunch på Svenska Ambassaden i Riga

Den 25 november är vi tre från Ejmunds som är med i Riga . Det är Magnus Wallin, Odd och Maud Norman. Vi reser till Riga i Lettland för att se till att den svenske Ambassadören Mats Staffansson kan bjuda på gotländsk lunch med hjälp av kocken Fredrik Malmstedt från Restaurangen 50 kvadrat i Visby.
Fredrik har gjort i ordning en meny som innehåller produkter från åtta olika matföretag på Gotland. Det är Eskelunds Hembageri, Widegrens Gård, Stafva Gårdsmejeri, Gotlandsägg, Svegro, Solfrukt, Katthammarsviks Rökeri och så Ejmunds Gård.
Fredrik och Magnus flyger till Riga från Stockholm den 24 november på morgonen. De anländer ungefär samtidigt som färjan med Odd och Maud anländer till Riga. Tillsammans åker de sedan med Arta Munkena från Svenska Exportrådet till ett möte med en grossist. Fredrik ska då också bjuda på Carpaccio gjord på rulle och köttgryta gjord på högrev. På kvällen blir det middag på Restaurang Vincents och vi bor naturligtvis på Hotel Valdemar!

Den 25 november är det viktigast med besöket: lunch på ambassaden! Fredrik kommer att gå dit tidigt för att hinna klart till kl. 11.45 då de 25-talet EU-ambassadörer kommer. De får lite längre aperitif med tilltugg då Lettlands president Valdis Zatlers kommer kl. 12.00.

Tilltugg: Gotländska Canapéer
1 Knäckebröd med äggrulle med lax dill
2 Grovtbröd med morotsmarmelad rostbiff och pepparrot
3 Stafva ockra med grovgotland och tryffelhonung
Förrätt: Carpaccio på rulle med Covré, rödbetor, tryffel vinaigrette, rödbetor, morötter, sallad, hasselnötter
Varmrätt: Simgus biff med potatis puré, morötter, rotselleri, RVS, tryffel, krasse, Karl-Johan svamp
Havtornsgranité
Dessert: saffranspankaka med vaniljgrädde, citronmeliss, karamelliserade mandlar, salmbär

Då kaffet serveras kl. 13.20 kommer Fredrik och vi från Ejmunds att kallas in. Då har vi 3-4 minuter på oss att berätta om mattradtionen på Gotland och om vår produktion. Då Fredrik är duktigast på att prata om mat så är det han som får prata, om nu Odd kan vara tyst förståss!

Dagen efter flyger Fredrik och Magnus hem igen och Odd och Maud tar båten.

Maud